restaurang

Var ska restaurangerna hitta personal i vinter?

Att hitta personal inom hotell- och restaurangbranschen blir allt klurigare. För många arbetsgivare är rekryteringen det kanske största problemet för att få till en framgångsrik verksamhet. Måste det vara så? Vi på Cheffle hjälper dagligen krogar över hela landet med våra smarta verktyg, och har snappat upp några tricks som kan hjälpa dig lyckas. Att lyfta luren till bemanningsföretag är en lösning, men kanske inte hållbart i längden. Här bjuder vi dig på två tips som är både ekonomiskt fördelaktiga och långsiktiga. Med den rådande personalbristen i branschen är det redan nu i vinter du behöver vässa era rekryteringsvanor – för risken är att dina konkurrenter redan har börjat med det. Tips 1: Finns på flera digitala kanaler samtidigt (och hur du gör det) Alltför ofta ser man krögare ...

Så här gör du: När du råkat ut för arbetsskada inom restaurang

I bloggserien ‘Så här gör du’ ger vi dig tips för hur du blir vassare på saker som inte är direkt kopplat till din roll, men viktiga för att hjälpa din karriär framåt. Här ger vi dig några råd för hur då ska gå tillväga den dagen olyckan är framme och du skadar dig på jobbet. Att skada sig i köket är tyvärr något som inte sker alltför sällan. Har det hänt dig eller om det mot förhoppning skulle ske kan det dock vara bra att veta vad som gäller rent praktiskt. Om du skadat dig i jobbet Om din anställning går under kollektivavtal ska du tänka på att: Göra en arbetsskadeanmälan som du hittar HÄR och en anmälan till AFA som du hittar HÄR. Din chef/arbetsgivare ska hjälpa dig med detta. Spara kvitton. För alla plåster, läkarbesök, värktabletter och liknande du köper i anslutning till skadetillf...

Gästblogg: Fler powerkvinnor i branschen!

Powerkvinnor Cissi, Sabina, Tea, Bella, min nuvarande chef Sofia. Listan kan göras lång på powerkvinnor jag ser upp till ute i branschen, detta är ett ämne som är väldigt aktuellt. Debatter om kvotering, jämnställdhet, problemet i restaurang; att framgångsrika kockar känner att de måste ge upp, eller sluta från ett slitsamt jobb på kvällar och helger när det börjar dyka upp barn i bilden. Den råa ”grabbiga” attityden ute i köken. Min nuvarande arbetsplats är första gången jag jobbar med en kvinnlig chef, och det märktes på en gång. Ordningen, attityden och struktureringen i köket är helt annorlunda (till det positiva såklart) än de tidigare kök jag jobbat i. Grabbig attityd känns otroligt förlegat och rent ut sagt ”ute” i restaurangköken faktiskt. Jag har ingenting emot att snacka emot ell...

Inspiration: Vad är receptet för framgångsrika restauranger?

Restaurangbranschen är full av kreativitet (och hårt arbete). Kreativitet börjar ofta med inspiration och där hoppas vi på Cheffle kunna hjälpa till. Vi älskar att läsa, lyssna och lära oss om olika delar av branschen, och kommer försöka spara dig tid genom att lyfta fram det mest spännande vi hittar. En grym källa till inspiration, både för jobb och allt annat, är TED-talks. Om du inte hört talas om det förut är TED-talks videoklipp där experter och framstående inom alla möjliga områden delar med sig av sina kunskaper i videos. Ett TED-talk vi fastnat för är med Aaron Silverman från Rose’s Luxury i Washington. Hur lyckades Rose’s Luxury bli utnämnd till bästa nya restaurang i USA och växa från 27 till 64 anställda på två år? Enligt Aaron är den största anledningen till framgångsrika resta...

Lär dig rollen: Bartender

Funderar du på vad som krävs för att ta nästa steg i restaurangkarriären? I vår blogg-serie “Lär dig rollen” ger vi dig tips och råd för att bemästra en viss roll inom restaurangbranschen. Här får du veta vad som krävs för att bli en briljant bartender! Vad gör en bartender? För att förenkla det: En bartender är personen som skakar, blandar och mixar drinkar. Det kan vara ett roligt, socialt och ibland tufft jobb. Förutom drinkarna innefattar arbetsuppgifterna att ta emot beställningar, sköter kassa-arbete och kan i vissa fall även agera både hobbypsykolog och vän. Vad gör en grym bartender? Attityden För att bli en framgångsrik och omtyckt bartender är en bra attityd A och O. Även om du har en dålig dag får det inte synas inför gästerna. Enkla knep som ett leende eller bara en hälsningsfr...

Gästblogg: Matsvinn hemma vs. i restaurangen

Alla känner till detta när man jobbar i restaurang: Man är ledig två dagar på raken och fyller kylskåpet med diverse godsaker såsom lyxiga pålägg, juicer, mejeriprodukter, färsk frukt och grönsaker. Dessa två lediga dagar går alldeles för fort, och VIPS så har de gått en vecka. Man har inte ätit hemma en enda gång, alla dessa godsaker har gått ut möglat och blivit gammalt. När jag jobbade på Operakällaren drack jag ”lång hållbarhetsmjölk” i ett år. Och matsvinnet var större än någonsin. Men ute på krogen så är kockar i allmänhet kungar (eller drottningar) på att omvandla, förädla och se till att sakerna går åt innan det går åt helvete med råvarorna. Är inte det lustigt? Okej att man är ekonomiskt medveten, men har de gått så långt att man bryr sig mer om sitt arbetes ekonomi och matsvinn ä...

Lär dig rollen: Hovmästare

Funderar du på vad som krävs för att ta nästa steg i restaurangkarriären? I vår blogg-serie “Lär dig rollen” ger vi dig tips och råd för att bemästra en viss roll inom restaurangbranschen. Här tittar vi närmare på rollen som Hovmästare! Vad gör en hovmästare? Enligt Wikipedia är hovmästaren personen som är “arbetsledare för servicepersonalen på restaurang eller liknande”. Vidare har hovmästaren ofta ansvar för att visa gästerna till sina platser samt se till att alla gäster trivs. Hovmästare är ett utmanade arbete som kräver att du besitter både kunskap om mat & dryck samt är bra på att hantera människor. Vad utmärker en bra hovmästare? Sociala skills Att vara duktig socialt är viktigt i de flesta yrken, men kanske särskilt som hovmästare. Som hovmästare är det oftast du som är den för...

Lär dig rollen: Diskare

Funderar du på vad som krävs för att ta nästa steg i restaurangkarriären? I vår blogg-serie “Lär dig rollen” ger vi dig tips och råd för att bemästra en viss roll inom restaurangbranschen. I det här inlägget tar vi en titt på en roll som många börjar som när man kliver in i restaurangbranschen: Diskare Vad gör en diskare? Diskare är ofta en position som en får när man börjar i restaurangbranschen. Kanske gör du det för att ha ett extra-jobb när du studerar eller är det början på din karriärstege inom matlagning och service. Oavsett dina framtida intentioner så är arbetsuppgifterna precis som det låter: Du ansvarar för att diskningen blir gjord. Du diskar glas, tallrikar, köksutrustning och allt annat som kan behövas. Rollen kallas ibland för “Nisse”, men det kan också innebära andra typer ...

Gästblogg: Ska de små producenterna betala utvecklingen i Matsverige?

Alger, ogräs, tång, kombucha, Oumph och seitan – man kan lugnt säga att det har kommit nyheter i de våra butikerna de senaste åren. Såpass att man emellanåt har svårt att hänga med. Från att varit ett brunsås- och falukorvsland kryllar Sverige numera av syrade produkter och vegetariska alternativ. Små mejerier och ysterier sticker upp som svampar i hela landet och mobila slakterier har blivit stor framgång genom Hälsingestintans modiga satsning. Men vem är det som driver utvecklingen egentligen? Vems tid och kapital är det som förbrukas och vilka är det som tar risken? Efter att ha arbetat med ett antal utvecklingsprojekt som Exceptionell Råvara, Matlandet.se och Matverk är min bild att utvecklingen drivs av de små producenterna. De som redan bär upp lantbruk och livsmedelsproduktion och s...

Chefflebloggen – För dig inom restaurang!

Första inlägget i Chefflebloggen I den här bloggen kommer vi dela det som kommer hjälpa din karriär inom restaurang framåt! Vare sig du jobbar som kock, bartender, krögare, diskare, hotellpersonal eller något annat hoppas Chefflebloggen kunna bjuda dig på tips och råd som du har användning av. I bloggen kommer vi bland annat att: Ge dig råd för att bli expert på en viss roll inom resturang Tips för inspiration och underhållning på lediga dagar mellan jobbpassen Ge dig knepen för att ta nästa steg i karriären Framöver kommer även gästbloggare från branschen att göra inhopp i bloggen, men mer om det framöver! Vi på Cheffle brinner för att göra restaurangbranschen lite vassare och vi tror att ett nätverk där vi alla möts och delar erfarenheter är ett steg i den riktningen. Vi vet att nätverke...

Startsida

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng