matproduktion

Gästblogg: Fiskar som odlas på torra land kan rädda haven

Kockar och matlagare i Sverige borde hålla utkik efter fisk som fötts upp på landbacken. Genom att äta fisk odlad i lador kan vi rädda havslevande fiskarter från utrotning, som ålen. Matverk med förhinder Första blogginlägget jag skrev här på Cheffle http://cheffle.se/blogg/ska-de-sma-producenterna-betala-utvecklingen-i-matsverige/ handlade om mötet som jag förra veckan arrangerade på restaurang Smak i Malmö. Om man bortser från att en förrymd tjur och ett svårparkerat släp gjorde att bägge huvudtalarna kom en timme försent, så var detta inspirationsmöte en lyckad tillställning. Skåningarnas naturliga fallenhet för mingel och samtal gjorde att allt föll på plats i sinom tid. Kulturrashöns och tropiska fiskar Huvudtalarna i fråga var multibonden Johan Widing från Bokeslundsgården i Höör och...

Gästblogg: Ska de små producenterna betala utvecklingen i Matsverige?

Alger, ogräs, tång, kombucha, Oumph och seitan – man kan lugnt säga att det har kommit nyheter i de våra butikerna de senaste åren. Såpass att man emellanåt har svårt att hänga med. Från att varit ett brunsås- och falukorvsland kryllar Sverige numera av syrade produkter och vegetariska alternativ. Små mejerier och ysterier sticker upp som svampar i hela landet och mobila slakterier har blivit stor framgång genom Hälsingestintans modiga satsning. Men vem är det som driver utvecklingen egentligen? Vems tid och kapital är det som förbrukas och vilka är det som tar risken? Efter att ha arbetat med ett antal utvecklingsprojekt som Exceptionell Råvara, Matlandet.se och Matverk är min bild att utvecklingen drivs av de små producenterna. De som redan bär upp lantbruk och livsmedelsproduktion och s...

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng