kock

10 frågor att ställa på arbetsintervjun med kockar

  Att intervjua någon är ett viktigt steg för att hitta rätt i rekryteringen. Som du säkert vet  hjälper Cheffle dig som arbetsgivare att hitta rätt kandidat, men låter dig själv få sköta intervjusteget. Vi tror att det är viktigt att du får bilda en uppfattning om personen själv. Med det sagt så vill vi såklart att även intervjun ska gå så bra som möjligt. Som arbetsgivare inom restaurang har du ofta fler arbetsuppgifter än att hålla arbetsintervjuer. Det är inte alltid lätt att ha tid och energi för att förbereda intervjun på bästa sätt. Därför har vi här sammanställt en intervjuguide med frågor som du kan ställa under intervjun. 10 frågor att ställa när du intervjuar kockar Några klassiker och några som kanske är lite annorlunda. Välj ut dom som du är intresserad av att veta. Allt ...

Gästblogg: Hur utbildar vi mer medvetna kockar?

  Nya utmaningar Dagens restauranggäster är mer medvetna än någonsin och vill gärna veta var maten kommer ifrån och hur den har tillagats. Och nu när nyheter om matfusk och miljökatastrofer har blivit vardagsmat är det egentligen inte konstigt att vi köper mer ekologiskt och diskuterar biodling och vegetariskt på lunchrasterna. Oron vi alla upplever speglas i våra restaurangbesökares samveten och intressen och ställer nya och högre krav på restauranger – och du som kökschef, krögare eller kock måste ligga steget före dina gäster för att inte trampa snett. Mer hållbarhet i restaurangutbildningen! Som tidigare kockelev kan jag säga att jag saknade en ordentlig genomgång i matens miljöpåverkan, med ett bredare perspektiv på kvalitet, i min kockutbildning – inte minst i den egentligen sjä...

Gästblogg: Mina råd till dig som lärling

Idag jobbar Jakob på välrenommerade Hotell Torekov, och är mitt uppe i sin karriär inom restaurang. Men det har varit en väg att gå för att komma dit, och började, som för många andra, med en tid som lärling. I Chefflebloggen minns Jakob tillbaka på sin tid som lärling och ger några tips till dig som påbörjar banan nu. Mina råd till dig som lärling Att vara lärling är inte alltid helt lätt Jag hade en mentor en gång som kallade mig allt mellan himmel och jord. Jag tog skiten, för det gör man. Du är inte uppkäftig mot dom mer erfarna kockarna. Han frågade mig varför jag inte säger emot, varför jag inte knuffar tillbaka. Jag svarade att jag kommer göra det, en dag. Han garvade, jag garvade och det var allt. 1 minut senare höll han på likadant igen. Men så är det, “jargongen” i kö...

Gästblogg: Ett år utomlands

Vilket yrke tänker ni först och när ni hör ordet utomlandsjobb, eller meningen: ”jag åkte utomlands ett år för att jobba och samla erfarenhet ”? Många av er tänker nog på kockyrket va? Restaurangbranschen är ju ofta förknippad med jobb i andra länder, under en period eller hela sitt yrkesliv (beroende på vilken typ av person man är). Detta är något jag personligen aldrig trodde jag skulle göra. Intresset hade helt enkelt aldrig funnits där. Jag är en väldigt hemmakär person. Jag gillar min lilla lägenhet, i Enskede, som jag köpt för hårt inarbetande pengar, med en liten knuff från min bank. (Som förresten var snälla nog att tro på en tjej i tidiga 20års-åldern var kapabel till att ta ett vettigt lån med ”endast” en anställning inom hotell-och restaurang, för de gjorde inte många andra). Me...

Lär dig rollen: Souschef

Funderar du på vad som krävs för att ta nästa steg i restaurangkarriären? I vår blogg-serie “Lär dig rollen” ger vi dig tips och råd för att bemästra en viss roll inom restaurangbranschen. Den här gången tittar vi närmare på vad som krävs för att bli en kick-ass Souschef! Vad är en Souschef? Rollen som souschef kan variera lite beroende på vem och vart du frågar. Back in the days betydde souschef för det mesta att man var boss över sin station, till exempel köttspis eller såsspis. Nu för tiden (i Sverige) agerar souschefen mer som den ansvarige precis under köksmästaren. Som souschef har du mer ansvar än en “vanlig” kock. Du står ofta för kontakten med yngre kockar, ser över leveransbeställningar och kan även få vara med och skriva menyn. Vad gör en grym SousChef? Ansvarsfull Som souschef ...

Chefflebloggen – För dig inom restaurang!

Första inlägget i Chefflebloggen I den här bloggen kommer vi dela det som kommer hjälpa din karriär inom restaurang framåt! Vare sig du jobbar som kock, bartender, krögare, diskare, hotellpersonal eller något annat hoppas Chefflebloggen kunna bjuda dig på tips och råd som du har användning av. I bloggen kommer vi bland annat att: Ge dig råd för att bli expert på en viss roll inom resturang Tips för inspiration och underhållning på lediga dagar mellan jobbpassen Ge dig knepen för att ta nästa steg i karriären Framöver kommer även gästbloggare från branschen att göra inhopp i bloggen, men mer om det framöver! Vi på Cheffle brinner för att göra restaurangbranschen lite vassare och vi tror att ett nätverk där vi alla möts och delar erfarenheter är ett steg i den riktningen. Vi vet att nätverke...

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng