Dela

Blogg

Så här gör du: När du råkat ut för arbetsskada inom restaurang

teddy-arbetsskadaI bloggserien ‘Så här gör du’ ger vi dig tips för hur du blir vassare på saker som inte är direkt kopplat till din roll, men viktiga för att hjälpa din karriär framåt. Här ger vi dig några råd för hur då ska gå tillväga den dagen olyckan är framme och du skadar dig på jobbet.

Att skada sig i köket är tyvärr något som inte sker alltför sällan. Har det hänt dig eller om det mot förhoppning skulle ske kan det dock vara bra att veta vad som gäller rent praktiskt.

Om du skadat dig i jobbet

Om din anställning går under kollektivavtal ska du tänka på att:

  1. Göra en arbetsskadeanmälan som du hittar HÄR och en anmälan till AFA som du hittar HÄR. Din chef/arbetsgivare ska hjälpa dig med detta.
  2. Spara kvitton. För alla plåster, läkarbesök, värktabletter och liknande du köper i anslutning till skadetillfället och din skada.
Vad är ditt ansvar som arbetsgivare?

Som arbetsgivare ska du anmäla skador till Försäkringskassan. Du ska även samråda med arbetsplatsens skyddsombud om arbetsskadeanmälan och ge ombudet en kopia av anmälan.

Om det inträffar en allvarlig skada ska du som arbetsgivare också snarast anmäla det till Arbetsmiljöverket.

Det är viktigt att alla arbetsskador anmäls till Försäkringskassan, som i sin tur meddelar Arbetsmiljöverket. Uppgifterna på anmälan används som underlag för arbetsskadestatistiken.

Blir den anställda sjukskriven på grund av en arbetsskada får personen sjuklön eller sjukpenning som vanligt.

Arbetsskadeförsäkring

En anställd som skadas på arbetsplatsen eller på väg till eller från arbetet kan få ersättning från arbetsskadeförsäkringen.

Försäkringskassan utreder bara en arbetsskada om den som skadats ansöker om någon av de arbetsskadeersättningar som finns. Det kan vara ersättning för kostnader för tandvård, särskilda hjälpmedel och vård utomlands. Det går också att få livränta om förmågan att skaffa inkomst är nedsatt minst ett år framåt.

Försäkringen gäller för alla som förvärvsarbetar – anställda, uppdragstagare och egna företagare. Försäkringen gäller även vissa studerande som utsätts för särskilda risker under utbildningen.

Läs mer här:

https://anmalarbetsskada.se

https://www.forsakringskassan.se/arbetsgivare/sjukfranvaro/skador_i_arbetet

https://www.afaforsakring.se/landningssidor/ersattningskollen/arbetsskada/

https://www.afaforsakring.se/privatperson/arbetsskadeforsakring/las-mer-och-anmal/

Dela

Lämna svar

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng