Dela

Blogg / Lönekollen

Lönekollen 2018: Vad tjänar en Servitör/Servitris?

Vad tjänar en servitör eller servitris i Sverige 2018?

När du söker jobb, ska få en befordran eller ha lönesamtal är det bra att vara förberedd. Att kolla med kollegor i branschen eller på jobbet är ett sätt, men det är också bra att kunna hänvisa till statistik och siffror när du ska förhandla om lönen. Statistiska Centralbyrån sammanställer varje år siffror för vilka genomsnittslöner som gäller för olika yrken. Det betyder alltså inte att det är just detta du kan begära, men sätter ändå det du begär i relation till något. Vi på Cheffle brinner för att hjälpa både arbetssökande och arbetsgivare att lyckas med matchen er mellan. Vår sammanställning Lönekollen försöker göra siffrorna lite mer lättillgängliga. Dessa siffror för vad man kan tjäna som servitör/servitris innefattar också rollen som hovmästare.

Lönekoll: Vad tjänar en servitris?

 

Lönen stiger med åldern 

Ju äldre du blir samlar du på dig erfarenhet som förmodligen ligger till grund för att du kan begära högre lön. Det visar också siffrorna som tyder på en relativt stabil ökning ju äldre man blir när man jobbar som servitris/hovmästare. Den totala snittlönen ligger på 24 400 kr per månad vilket skulle kunna indikera att många som jobbar i rollerna är yngre och således drar ner snittlönen totalt jämfört med 35+.

Män tjänar mer än kvinnor som servitör/servitris/hovmästare

Siffrorna från Statistiska Centralbyrån (SCB) visar att män tjänar i genomsnitt 1000 kr mer per månad än kvinnor för rollerna servitör/servitris/hovmästare. Vad det beror på är svårt att sia om, men vi vill ändå lyfta skillnaden. Vi på Cheffle hoppas att siffrorna är jämlika till nästa års mätning.

 

Letar du jobb inom restaurang?

Här på Cheffle kommer det ständigt upp jobb från denna härliga bransch. Går du i planer att byta? Kika in om det finns lediga jobb som passar dig HÄR.

Här kan du läsa vad en Souschef/köksmästare kan tjäna.

 

Aktuella jobb som servitör / servitris

Filtrera:

    Dela

    Lämna svar