Dela

Blogg / Lär dig rollen

Lär dig rollen: Souschef

Funderar du på vad som krävs för att ta nästa steg i restaurangkarriären? I vår blogg-serie “Lär dig rollen” ger vi dig tips och råd för att bemästra en viss roll inom restaurangbranschen. Den här gången tittar vi närmare på vad som krävs för att bli en kick-ass Souschef!

Souschef bild

Foto: Den briljante Jakob Lövin

Vad är en Souschef?

Rollen som souschef kan variera lite beroende på vem och vart du frågar.

Back in the days betydde souschef för det mesta att man var boss över sin station, till exempel köttspis eller såsspis.

Nu för tiden (i Sverige) agerar souschefen mer som den ansvarige precis under köksmästaren. Som souschef har du mer ansvar än en “vanlig” kock. Du står ofta för kontakten med yngre kockar, ser över leveransbeställningar och kan även få vara med och skriva menyn.

Vad gör en grym SousChef?

Ansvarsfull

Som souschef trivs du med att ha ansvar. Både för personal och kvalité på maten.

Eftersom du har ansvar över hur köket presterar är det viktigt att du föregår med gott exempel. Kräver du att det är rent och snyggt, se till att det också gäller på din station, ja, du förstår.

Vad gäller maten bör en souschef ha järnkoll på allt från prepp till tillagning och tekniker. Maten är i slutändan det viktigaste och ansvaret för att den blir som bäst är viktigt.

Ekonomiansvar är något som kan hamna på souschefens bord (mer om det nedan) och även där bör du trivas med det ansvaret för att briljera.

Relationen med köksmästaren

Som sagt, en souschef befinner sig ofta mellan köksmästaren och kockarna. Att på ett förtroendeingivande sätt rapportera och diskutera med köksmästaren är en viktig förmåga.

Kanske har du själv drömmar om att avancera till köksmästare och sitter inne på många idéer och tankar om hur saker borde skötas, men du gör ändå bäst i att respektera köksmästarens ord. Ett tips är att försöka få igång en dialog med din köksmästare för att förtydliga vad som förväntas av dig i din roll. Då har du något att jobba utifrån och kan prestera på ett sätt som gynnar både er relation och restaurangens välmående.

Relationen med kockarna

Kockarna kommer mest prata med dig, inte köksmästaren (det finns självklart undantag). Dels får du styra och ställa, men även stå till svars vid eventuella personalkonflikter. Där gäller det att vara en god lyssnare, samtidigt som du visar vem som bestämmer. Säga vad man vill om sämja i köket, men du bör jobba för att folk ska trivas.

Som souschef kan du även ha ansvar för schemaläggning och även där gäller det att lyssna för att lösa det på bästa möjliga sätt.

Ekonomi

Som en vass souschef är det en fördel om du besitter något form av ekonomisinne. Du bör ha koll på vad varje rätt kostar, vad ni tjänar på varje rätt och hur leverantörsbeställningar påverkar detta. Hur stora ska biffarna vara för att ni ska gå plus?

Genom att ha koll på detta kan du styra köket mot att öka marginalerna, vilket i slutändan är rätt viktigt (samtidigt som maten ska hålla en god kvalité).


Har du någon ytterligare förmåga som en souschef bör ha? Eller vill du tillägga något annat? Kommentera gärna nedan!

Du får gärna dela inlägget till någon du känner som är/vill bli souschef!

Dela

Lämna svar