Dela

Blogg / Lär dig rollen

Lär dig rollen: Hovmästare

Funderar du på vad som krävs för att ta nästa steg i restaurangkarriären? I vår blogg-serie “Lär dig rollen” ger vi dig tips och råd för att bemästra en viss roll inom restaurangbranschen. Här tittar vi närmare på rollen som Hovmästare!

cheffel-hovmästare

Foto: Prayitno @flickr

Vad gör en hovmästare?

Enligt Wikipedia är hovmästaren personen som är “arbetsledare för servicepersonalen på restaurang eller liknande”. Vidare har hovmästaren ofta ansvar för att visa gästerna till sina platser samt se till att alla gäster trivs.

Hovmästare är ett utmanade arbete som kräver att du besitter både kunskap om mat & dryck samt är bra på att hantera människor.

Vad utmärker en bra hovmästare?

Sociala skills

Att vara duktig socialt är viktigt i de flesta yrken, men kanske särskilt som hovmästare. Som hovmästare är det oftast du som är den första personen gästerna möter när dom kliver in i restaurangen. En bra hovmästare ger gästerna ett varmt, personligt välkomnande, som följer restaurangens stil.

Du bör vara uppmärksam på eventuella önskemål/klagomål som gästerna kan ha och sedan ha förmågan att förmedla detta till övrig personal på ett smidigt och effektivt sätt. Tillsammans med resterande front-house-personal är du ansiktet utåt.

Erfarenhet

Som hovmästare är det en klar fördel om du har erfarenhet av andra roller inom restaurang. När problem uppstår är det ofta du som ska uppmärksamma det och genom att ha arbetat i andra roller tidigare blir du bättre på att förebygga detta. När du instruerar personal och köket är det bra att verkligen veta vad det är du ber om.  

Det finns flera hovmästarutbildningar och vill du ta klivet till riktigt vass hovmästare kan det vara något att överväga (om du inte redan gått någon, det vill säga).

Ledarskap

Även om du brinner för kundkontakt, viner, planering eller något annat som innefattar rollen, så innebär att vara hovmästare ofta personalansvar. Att instruera och hålla koll på övrig service personal är din uppgift.

Man kan vara ledare på många olika sätt, men en bra hovmästare besitter ett ledarskap som gör att servicen flyter på ett sätt som du tillsammans med din chef och dina kollegor kommit överens om. Ibland behöver dina kollegor tillrättavisningar eller beröm, men ett tips är att inte säga det framför gästerna, det kan ge ett oprofessionellt intryck och är inget gästerna behöver se/höra.

Öga för detaljer

Detaljerna gör helheten, brukar det heta, och det är du som är ansvarig för att alla detaljer fungerar som det ska. Förutom att se till att servicen flyter på i stort är det en stor fördel om upptäcker mindre problem innan någon annan, särskilt före gästerna.

Alla dina uppgifter – från att ta emot bokningar till betalning – innehåller massor av mindre delar som en bra hovmästare är uppmärksam nog för att uppfatta.

Att bygga rutiner där du kontinuerligt kontrollerar olika delar av restaurangen kommer hjälpa dig få kontroll över situationen. Är du en person av naturen hjälper det dig mycket som hovmästare, men det är också något du alltid kan förbättra. Ett knep är att göra till vana att alltid utvärdera varje pass, antingen själv eller med andra, och se vad som gick bra eller dåligt.

Koll på både dryck & mat

Precis som för dom flesta rollerna inom restaurang gäller det för en hovmästare att vara väldigt intresserad av mat och dryck. En proffsig hovmästare har inte bara järnkoll på vad som serveras i er restaurang utan bör även hålla sig uppdaterad om vad som händer i matvärlden.

Har du fler tips om vad som gör en bra hovmästare? Kommentera gärna nedan!

By the way: Du vet väl att Cheffle är Sveriges nya mötesplats för restaurangbranschen? Här möts alla typer av personal, krögare och andra aktörer för att göra nätverkande, jobbsök och samtal om branschen lite lättare. Det är helt gratis att gå med!

Aktuella lediga jobb som hovmästare

Filtrera:

    Dela

    Lämna svar

    Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

    Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

    Stäng