Dela

Blogg / Lär dig rollen

Lär dig rollen: Diskare

Funderar du på vad som krävs för att ta nästa steg i restaurangkarriären? I vår blogg-serie “Lär dig rollen” ger vi dig tips och råd för att bemästra en viss roll inom restaurangbranschen. I det här inlägget tar vi en titt på en roll som många börjar som när man kliver in i restaurangbranschen: Diskare

disk

Foto: https://www.flickr.com/photos/goblinbox/

Vad gör en diskare?

Diskare är ofta en position som en får när man börjar i restaurangbranschen. Kanske gör du det för att ha ett extra-jobb när du studerar eller är det början på din karriärstege inom matlagning och service. Oavsett dina framtida intentioner så är arbetsuppgifterna precis som det låter: Du ansvarar för att diskningen blir gjord. Du diskar glas, tallrikar, köksutrustning och allt annat som kan behövas. Rollen kallas ibland för “Nisse”, men det kan också innebära andra typer av arbetsuppgifter.

Vad gör en grym diskare?

Ser du diskarjobbet som ett sätt att avancera inom restaurang så vill du göra bra ifrån dig. Även om jobbet kan tyckas enkelt finns det vissa knep som gör dig ännu mer framgångsrik.

Kom i tid

En självklarhet, men detta är väldigt viktigt av flera anledningar. Dels visar det att du går att lita på när du håller tider. Din chef kommer självklart välja dig före någon som med jämna mellan rum är försenad.

Genom att komma i god tid, helst en 10-15 minuter innan ditt skift, kan du förbereda dig på ett sätt som kommer göra jobbet mer effektivt, vilket leder oss till nästa knep.

Förbereder sin station

Precis som kockarna har sin “mise en place” är det viktigt för en diskare att man förbereder sin station inför sitt skift. Har du kommit i tid eller kanske lite tidigare så bör du börja med att få din station i ordning. Du vill inte behöva komma på dessa saker mitt i skiftet.

Förberedelser kan vara:

 • Kolla att det finns diskmedel, att allt med diskmaskinen är på plats och se till att du har rena trasor och diskborstar framme.
 • Ställa tillbaka allt rent. Alla som varit diskare känner igen stressen när både ren och smutsig disk tar upp hela din station. Se till att ha så mycket som möjligt bortplockat innan du börjar.
 • Rengör vasken och diskmaskinen. Det kommer bli smutsigt efter ett tag, det är svårt att undvika. Vad du kan göra är att se till att det är så rent som möjligt när du börjar. Du gör både disken och dig själv en stor tjänst.
Hittar rytmen

Istället för att springa runt som en yr höna och “släcka bränder” – Försök hitta en metodik i det du gör. Till exempel:

 1. Ställ in disken i och starta diskmaskinen.
 2. Ställ ut det rena
 3. Torka/rengör din station
 4. Ta en runda med att samla in disk
 5. Kolla om köket har något som behöver diskas
 6. Fyll på/fördiska för nästa diskrunda.
 7. Repetera

När du har en runda som passar dig och övrig personal kan du ta beslut att fixa något annat under ett steg som ändå gör att din station inte blir lidande.

Känner till matfienderna

När du arbetar, gör små noteringar för vilken typ av mat och fläckar som diskmaskinen inte verkar få bort. Se sedan till att dessa diskas av ordentligt innan du fyller på maskinen.

Exempel på några klassiker brukar vara:

 • Ägg-gula
 • Smält ost
 • Såser
 • Balsamvinäger

Att behöva stå och diska om flera gånger slösar både tid, energi och vatten.

Noggrannhet

Det är ditt ansvar att se till att det är rent. Att en kock upptäcker att något köksredskap är smutsigt eller att servicepersonal ser att besticken fortfarande är smutsiga är något som faller på dig. Ännu värre om gästerna upptäcker det.

Därför är det väldigt viktigt att du noggrant kontrollerar att det blir rent.

Lyssnar på kockarna

Vill du bli en omtyckt diskare är det bra om du lyssnar på kockarna och vad dom vill få rengjort. Det kan vara stressigt att vara kock, och på gott och ont kan dom ta för givet att allt ska vara rent när dom vill.

Se till att göra till rutin att se över om kockarna behöver något rengjort. Att du visar att du bryr dig om dom kan göra dig populär och hjälper hela restaurangens “flow”.

Förbereder för nästa skift

Även om du varje gång får ta över en diskstation i kaos så ska du inte sjunka till den nivån. Det är väldigt lätt för nästkommande diskare att skylla på din dåliga överlämning om något går snett under följande pass.
Se till att din station alltid är ren och fin när du är klar. I längden kommer du belönas för det.

Gå med gratis på Cheffle idag

Du är väl redan medlem på Cheffle?

Om inte, kan du snabbt och gratis gå med HÄR


För att direkt få uppdateringar om både Cheffle och bloggen kan ni följa oss på våra sociala medier:

Facebook | Twitter | Instagram

Vill du gästblogga, läsa om någon särskilt, har några frågor om hemsidan eller bara säga hej?

Släng iväg ett mail till oss på info@cheffle.se så snackar vi mer!

Dela

Lämna svar

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng