Dela

Blogg / Lär dig rollen

Lär dig rollen: Bartender

Funderar du på vad som krävs för att ta nästa steg i restaurangkarriären? I vår blogg-serie “Lär dig rollen” ger vi dig tips och råd för att bemästra en viss roll inom restaurangbranschen. Här får du veta vad som krävs för att bli en briljant bartender!

cheffle-bartender_mixing

Har du vad som krävs för att bli en grym bartender?

Vad gör en bartender?

För att förenkla det: En bartender är personen som skakar, blandar och mixar drinkar. Det kan vara ett roligt, socialt och ibland tufft jobb. Förutom drinkarna innefattar arbetsuppgifterna att ta emot beställningar, sköter kassa-arbete och kan i vissa fall även agera både hobbypsykolog och vän.

Vad gör en grym bartender?

Attityden

För att bli en framgångsrik och omtyckt bartender är en bra attityd A och O. Även om du har en dålig dag får det inte synas inför gästerna. Enkla knep som ett leende eller bara en hälsningsfras kan ta dig långt. Kan ses som en självklarhet, men detta är något som inte ska tummas på.

Renligheten

En proffsig bartender håller baren och sin station ren. När det är hårt tryck kan detta vara svårt att hinna med, men bör ändå vara något du vill prioritera. För nya gäster som kommer fram till en blöt och stökig bar blir upplevelsen sämre. Gör av vana att plocka bort servetter, glas och så vidare direkt när du ser det, så slipper berget byggas upp.

Minne

När beställningarna väller in kan det vara svårt att hålla allt i huvudet. Förbered dig genom att ha järnkoll på drinkarna på er meny och även några klassiker. När baren är full av gäster och alla vill ha påfyllning vill du inte stå och leta recept mitt i allt. Det kan också ge ett oprofessionellt intryck. Försök även hitta en bra metod för att komma ihåg vem som beställde vad. Ett bra korttidsminne kommer spara dig massor av tid.

Framförhållning

Riktigt vassa bartenders upptäcker faror innan dom inträffar. Börjar lime-skivorna ta slut? Finns det tillräckligt med is? Börjar det bli dags att byta fat för ölen? Att hitta några viktiga delar som du återkommande kontrollerar kan skona dig från annars oväntande och tidsödande händelser.

Försök även ha samma framförhållning när det gäller gästerna. Börjar drinkarna ta slut? Kanske fråga om en påfyllning? Lite framförhållning gör stor skillnad.

Rättvis

Alla bartenders vet att det finns trevliga och mindre trevliga gäster. Det ska dock inte påverka din service. En bra bartender försöker behandla alla gäster med respekt, både vad gäller kvalité på drinkar och genom att prata med dom. Stå inte och prata med en god vän för länge om det är på bekostnad av att andra gäster inte får någon uppmärksamhet alls.

Respektera nissarna

Precis som du ska behandla gästerna med respekt, gör en bra bartender bäst i att respektera diskare/nissar. Nissarna är ofta dom som servar dig med rena glas, fyller på med ingredienser och annat som gör din dag så mycket lättare. Du vet själv att det inte är kul att servera en otrevlig gäst – samma sak gäller att serva en lika otrevlig kollega.

Som bartender bör du åtminstone hålla en god och respektfull ton, för som sagt, vem vill serva någon som är otrevlig?


Finns det något mer du tycker en bra bartender ska kunna? Har du någon bartender-erfarenhet du vill dela med dig av? Kommentera nedan!

Känner du någon bartender eller någon som precis ska börja? Dela gärna inlägget till dom!

 

Gå med gratis på Cheffle idag

Du är väl redan medlem på Cheffle?

Om inte, kan du snabbt och gratis gå med:


För att direkt få uppdateringar om både Cheffle och bloggen kan ni följa oss på våra sociala medier:

Facebook | Twitter | Instagram

Vill du gästblogga, läsa om någon särskilt, har några frågor om hemsidan eller bara säga hej?

Släng iväg ett mail till oss på info@cheffle.se så snackar vi mer!

Dela

Lämna svar

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng