Som vi alla känner till har Corona-viruset minst sagt tuffa konsekvenser för både hälsan och samhället i stort. Restaurangbranschen får nu kämpa för att klara situationen och många tvingas säga upp eller permittera duktiga kockar, servitriser, kökschefer - ja, i stort sett all personal. Har du blivit korttidspermitterad? Eller har du funderingar på vad som gäller om din arbetsgivare skulle permittera personalen? Vi på Cheffle har sammanställt information kring vad som gäller för oss i hotell- & restaurangbranschen.
Vid korttidspermittering skriver arbetsgivaren och facket ett avtal som möjliggör för arbetsgivaren att sänka sysselsättningsgraden för sina anställda under en viss period. Det innebär att den anställde får något sänkt lön. Sänkningen av lönen är inte lika stor som den sänkta sysselsättningsgraden. (Se “Hur påverkas min lön av korttidspermittering?” nedan)
Staten får sedan ge stöd till arbetsgivaren för att täcka en del av kostnaderna. Korttidspermittering görs för att hjälpa företag kunna behålla sin personal och samtidigt undvika konkurs.
Om du blir korttidspermitterad kommer du alltså ha jobbet kvar, men arbeta färre timmar och få något lägre lön.
Korttidspermittering kan pågå i högst 6 månader. Det finns en möjlighet för arbetsgivare att förlänga ytterligare 3 månader. Som läget är just nu för många restauranger och verksamheter inom besöksnäringen är det få som förmodligen kan se så långt och när det vänder kommer många krogar vilja anställa igen.
Kolla upp med din arbetsgivare om dom har tecknat ett avtal med Hotell- & restaurangfacket. Din arbetsgivare bör kunna visa upp avtalet för dig också. Det är först när arbetsgivaren tecknat avtal om korttidspermittering som det börjar gälla på just din arbetsplats.
De anställningsformer som omfattas av korttidspermitteringen är tillsvidareanställd, provanställning, allmän visstidsanställning, vikariat och säsongsanställning. Du kan se vilken typ av anställning du har på ditt anställningsavtal du skrev på när du började jobba på arbetsplatsen. Du måste ha varit anställd i minst 3 månader hos arbetsgivaren för att du ska omfattas av korttidspermittering.
Inom restaurangbranschen är det mer förekommande än i många andra branscher att man har anställningsformen Extra vid behov (enstaka dagar). Vad vi kunde hitta omfattas inte den anställningsformen av korttidspermittering, men HRF säger säg diskutera med regeringen för att hitta en lösning.
Vid arbetsreducering om 20% minskas lönen med 4%.
Vid arbetsreducering om 40% minskas lönen med 6%.
Vid arbetsreducering om 60% minskas lönen med 7,5%.
Du kan alltså inte få lägre sänkning än 7,5% av din lön vid tillfället då korttidspermitteringen
Efter att permitteringen är slut går du tillbaka till dina tidigare arbetstider och lön. Detta förutsätter såklart att restaurangen eller verksamheten du jobbar på inte varslar sin personal eller går i konkurs under perioden.
Nej, det är inte tillåtet att få annan ersättning eller lön för den tid som du är korttidspermitterad.
Så om du är heltidsanställd och inte sedan tidigare haft extra arbete hos en annan arbetsgivare så kan du inte börja jobba extra under perioden du är korttidspermitterad. Har du ett extrajobb sedan tidigare ska det vara ok att jobba vidare, men bara i samma utsträckning som tidigare.
Du som är deltidsanställd och blivit korttidspermitterad får fortsätta jobba hos andra arbetsgivare upp till den omfattning du hade hos den permitterande arbetsgivaren. Jobbar du 70% hos Restaurang A och blir korttidspermitterad får du alltså jobba högst 30% hos en annan arbetsgivare under den perioden.