Dela

Blogg / Gästblogg

Gästblogg: TakeOver – En succé!

cheffle-takeover-1

Carro Tallving beundrar utsikten från Pontus Atelier 23 i DN skrapan.

En alldeles vanlig måndagkväll med ovanligt vackert höstväder tog jag hissen upp till 23:e våningen i DN-skrapan med mat- och vinnördiga vännen Carro Tallving.

Vi ville hinna uppleva TakeOver – en succéartad turné med kvinnliga kockar som gästspelat runt om i Sverige. Detta var femte stoppet, och alldeles säkert turnéns vassaste utsikt. Från DN:s före detta direktionsvåning, nu Pontus Atelier 23, blickar man ut över Riddarfjärden och Stockholms  hela härlighet.

– Vi var trötta på debatten om varför det finns så få kvinnor i köken – för vi vet ju att de finns. Så vi tänkte, vi borde ställa oss allihop vid spisen och visar vilken sjukt god mat vi lagar!

TakeOver-turnén startades av de två driftiga kockarna Lisa Lönner Pulkkinen och Linn Söderström.

– Vi var trötta på debatten om varför det finns så få kvinnor i köken – för vi vet ju att de finns. Så vi tänkte, vi borde ställa oss allihop vid spisen och visar vilken sjukt god mat vi lagar!

Sagt och gjort, Lisa och Linn startade en facebookgrupp och fick snabbt napp hos kockar som ville laga mat med andra kvinnor. Därefter raggade de sponsorer. Framgång även där, för både Martin&Servera, Grönsakshallen Sorunda, Spisa Smaker AB, Segers ville vara med och driva frågan om mångfald i köken.
Även på vinsidan ville man visa upp kvinnlig kompetens som vinmakarna Marta Casas och Maria Elena från Parés Baltà utanför Barcelona.

cheffle-takeover-2

Take Over crew pustar ut efter femte stoppet på TakeOver.

– Vi inledde TakeOver på restaurang Ekstedt 8 maj, berättar Lisa. Och jäklar vad vi eldade! frustar hon vid minnet. Därefter har man i olika konstellationer gästspelat i kök som Bloom in the Park i Malmö och Koka i Göteborg. Under Smaka på Stockholm i juni drev man en popup-restaurang.

– När vi lagade mat tillsammans i Göteborg insåg vi att det var inte mindre än sex kvinnliga kökschefer vid spisen – som aldrig hade träffats förut! Men nätverket har vuxit och idag är vi hundra kockar.

Titti Qvarnström som driver Michelinmärkta Bloom in the Park berättar att hon efter alla år med manlig dominans tyckte att det var stort att få sitt restaurangkök fyllt av bara kvinnliga kockar.
– Men med allt som händer nu tror jag inte att det i framtiden kommer att vara något att höja på ögonbrynen över.

Nätverket med kvinnliga kockar har vuxit, säger Lisa.

– När vi lagade mat tillsammans i Göteborg insåg vi att det var inte mindre än sex kvinnliga kökschefer vid spisen – som aldrig hade träffats förut! Men nätverket har vuxit och idag är vi hundra kockar.

Både Lisa och Linn är egna företagare och båda lagar mat i hemmiljö. Lisa driver Husmor Lisas Fine dining hemma i sin skärgårdsvilla på Resarö och Linn lagar mat hemma hos sina kunder och i P3 där hon går under namnet KockLinn.

Förrätt av Linn Söderström, kronärtskocka och ostron.

Förrätt av Linn Söderström, kronärtskocka och ostron.

Mellanrätt av Lina Simoncelli. Vichysoisse, rökt potatis, sotad purjolök och älvdalsrom.

Mellanrätt av Lina Simoncelli. Vichysoisse, rökt potatis, sotad purjolök och älvdalsrom.

På menyn stod varje kock kockar för en egenkomponerad rätt – alla mycket detaljrika och genomarbetade med smaker som kompletterade varandra fint.
Kvällens insikt är att det inte kommer att dröja länge förrän de i de bästa krogköken är alldeles normalt att ha hälften damer vid spisen. De restauranger som inte begriper det kommer att gå miste om mycket kreativitet och hantverksskicklighet.

Meny för dagen.

Meny för dagen.

Under måndagens gästspel deltog:

Kockar:
Lina Simoncelli

Elvira Molin

Lisa Lönner Pulkkinen

Linn Söderström

Commis:

Emelie Zaric Bengtsson

Isabelle Hannu

http://www.husmorlisa.se/

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=4464&artikel=5413478

http://www.mynewsdesk.com/se/martinservera/pressreleases/takeovers-turne-fortsaetter-till-koka-i-goeteborg-1533415

Dela

1 Kommentar

Lämna svar

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng