Dela

Blogg / Gästblogg

Gästblogg: Mina råd till dig som lärling

Idag jobbar Jakob på välrenommerade Hotell Torekov, och är mitt uppe i sin karriär inom restaurang. Men det har varit en väg att gå för att komma dit, och började, som för många andra, med en tid som lärling. I Chefflebloggen minns Jakob tillbaka på sin tid som lärling och ger några tips till dig som påbörjar banan nu.

Lärling

Foto: Jakob Lövin

Mina råd till dig som lärling

Att vara lärling är inte alltid helt lätt

Jag hade en mentor en gång som kallade mig allt mellan himmel och jord.

Jag tog skiten, för det gör man. Du är inte uppkäftig mot dom mer erfarna kockarna.

Han frågade mig varför jag inte säger emot, varför jag inte knuffar tillbaka.

Jag svarade att jag kommer göra det, en dag.

Han garvade, jag garvade och det var allt.

1 minut senare höll han på likadant igen.

Men så är det, “jargongen” i köket. Den är hård, ibland. Säga vad man vill om det.

En del kockar vill lära dig.

Andra vill bara ha en slagpåse.

Lär dig vilka du ska ta skit ifrån och vilka du inte ska ta skit ifrån.

Lär dig jargongen.

Jag må låta negativ, men missförstå mig rätt. Du bör vara förberedd på att det är en tuff ton i köket. Jag bet ihop och försökte lära mig så mycket jag kunde, istället för att tryckas ned av jargongen. Genom att vara beredd på detta behöver du inte överraskas när du väl kliver in i köket. Fokusera på att hela tiden bli bättre, då kommer belöningen senare, både i form av respekt och arbetsuppgifter.

Två tips som gör lärlingstiden lättare

Du och din skärbräda

Denna fantastiska trä- eller plastbit.

Håll den ren.

Diska den gärna oftare än du kanske behöver, håll hela din station ren. Jobba organiserat. Rationellt.

Skala inte en lök och hacka den. Skala alla lökar du ska använda. Sedan snitta alla samt hacka alla, ett moment i taget. Det är inte svårt när man kan det, men se till att göra det från början.

Tyvärr lär du dig inte allting på en gång – och tro inte heller att du gör det.

Du och dina knivar

Ja, DINA knivar. Är du en någorlunda seriös kock så äger du dina egna knivar och tar hand om dom som att det vore en förlängning av din arm.

Lär dig slipa knivarna, gärna innan du börjar som lärling. Håll dom sylvassa konstant, du skär dig om din kockkniv inte biter tag i löken direkt, den slinter och du drar ett jack i fingret. Men hur mycket du än slipar dina knivar så kommer du att skära dig. Mycket och ofta, i början. Men sedan lär du dig.

Skär du dig så var inte rädd för att använda din kniv igen. Är du tveksam när du skär i något eller hackar, då skär du dig. Var beslutsam i dina rörelser.

Skulle du råka tappa din kniv och den faller mot marken, försök för helvete inte att fånga kniven, risken är att du fångar den med bladet i handflatan = inte skönt.

Kniven du kommer använda 90% av tiden. Lär dig känna din kniv, hur den balanserar sig i din hand.

Jakob Lövin

Foto: Jakob Lövin

För att runda av lite.. Det är hårt att vara lärling ibland men man klarar det. Att jobba långa timmar, sena nätter och helger väger upp i att du kommer ha så jävla kul att tiden bara försvinner. Jag har lärt mig allt och ingenting på mina år och jag har många kvar.

Ger man sig bara fan på det så klarar man nästan vad som helst. Varför skulle detta vara annorlunda?

Hälsningar,

Jakob Lövin

Gör som Jakob och gå med i Sveriges nya mötesplats för restaurangbranschen.

Anslut dig till Cheffle idag!

Kika in Jakob på Cheffle!

Dela

1 Kommentar

  1. Profilbild på Emil Karlsson

    Kanonbra inlägg Jakob!

Lämna svar

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng