Dela

Blogg / Gästblogg

Gästblogg: Matsvinn hemma vs. i restaurangen

cheffle-matsvinn

Matsvinn händer inte bara i restaurangköket. Foto: Wikipedia

Alla känner till detta när man jobbar i restaurang:

Man är ledig två dagar på raken och fyller kylskåpet med diverse godsaker såsom lyxiga pålägg, juicer, mejeriprodukter, färsk frukt och grönsaker.

Dessa två lediga dagar går alldeles för fort, och VIPS så har de gått en vecka. Man har inte ätit hemma en enda gång, alla dessa godsaker har gått ut möglat och blivit gammalt.

När jag jobbade på Operakällaren drack jag ”lång hållbarhetsmjölk” i ett år. Och matsvinnet var större än någonsin. Men ute på krogen så är kockar i allmänhet kungar (eller drottningar) på att omvandla, förädla och se till att sakerna går åt innan det går åt helvete med råvarorna.

Är inte det lustigt?

Okej att man är ekonomiskt medveten, men har de gått så långt att man bryr sig mer om sitt arbetes ekonomi och matsvinn än sitt egna matsvinn och ekonomi?
En duktig kock är ju otroligt medveten om vad saker kostar och är duktig på att slänga ihop diverse maträtter utifrån vad som finns hemma i kylen INNAN det sticker iväg.

Det bästa är när man balanserar sig lite, har ett bra lager i frysen hemma och är tillsammans med någon som älskar att laga mat på fritiden och efter arbetstid.
Apropå ett fryslager så har jag nu börjat (ett par dagar efter storinhandling) att kasta in allt i frysen i ren PANIK över att det ska vara mögligt nästa gång jag öppnar kylskåpet.

Balans och lagom – svenskarnas slagord

Tänker ofta på detta ämne när jag är ute och handlar hem till mig själv. Det är jag och ensamma pensionärerna (det brukar min mamma i alla fall säga) som tycker att alla förpackningar är så stora. Och de som är små är så dyra! Jag kanske inte äter upp ett kilo ost själv innan den hinner bli möglig (absolut, ost kan man alltid skära bort möglet på, men hur kul är det när man köpt ett kilo ost för att kunna äta det på frukostmackorna, sen efter fyra mackor är skiten grön?) det motiverar inte så mycket till att äta frukost hemma.

En periodare av rang är jag också, allt går i perioder- inte minst frukost.

Detta gör det betydligare svårare att handla vettigt också, vilket resulterar i ett matsvinn som inte är okej. Man borde egentligen skänka bort maten man vet att man inte kommer äta upp innan det blir försent. Finns det sådana uppsamlingsplatser?

Hur löser ni er matsvinnet i hemmet?
Eller är det såhär det är att vara ung i branschen innan man skaffar sig barn, man och rutiner.
De flesta av mina kockvänner har kylskåp likt en ungkarl: ketchup, majonnäs, smör, knäckebröd, ägg och gurka. Tillförlitliga råvaror man kan lita på håller ut en lika lång arbetsvecka som en själv.

Hälsningar,

Fanny Rönnblom

Gör som Fanny och gå med i Sveriges nya mötesplats för restaurangbranschen.

Anslut dig till Cheffle idag!

Dela

Lämna svar

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng