Dela

Gästblogg

Gästblogg: Fler powerkvinnor i branschen!

Powerkvinnor

Cissi, Sabina, Tea, Bella, min nuvarande chef Sofia.
Listan kan göras lång på powerkvinnor jag ser upp till ute i branschen, detta är ett ämne som är väldigt aktuellt.

Debatter om kvotering, jämnställdhet, problemet i restaurang; att framgångsrika kockar känner att de måste ge upp, eller sluta från ett slitsamt jobb på kvällar och helger när det börjar dyka upp barn i bilden. Den råa ”grabbiga” attityden ute i köken.
Min nuvarande arbetsplats är första gången jag jobbar med en kvinnlig chef, och det märktes på en gång. Ordningen, attityden och struktureringen i köket är helt annorlunda (till det positiva såklart) än de tidigare kök jag jobbat i.
Grabbig attityd känns otroligt förlegat och rent ut sagt ”ute” i restaurangköken faktiskt.
Jag har ingenting emot att snacka emot eller vara exakt lika grov om inte värre om tillfälle krävs (och de tror jag inte att någon av ovanstående förebilder har känt heller har varit ett problem). Men måste slå ett slag för en ”kvinnligare” atmosfär i köken och hur uppfriskande det är!

Anställ mer kvinnor i köken för tjejer är bäst!

Jag kan bara tala ur min egen erfarenhet. Och nu kanske jag främst vänder mig till unga tjejer som kanske är sugen på branschen men kanske bara fått vara ute på någon praktik där man kände att de kanske var för ”grabbigt” men med lite skinn på näsan och vettiga kvinnliga förebilder och vänner så går det riktigt bra!

Jag har alltid slagit ett stort slag för mentorer, hitta en vettig kvinna i branschen och ty dig till henne!
Med fler kvinnliga chefer i branschen så tror jag även att branschen kan öppna upp sig, bli lite mer mänsklig och göra det möjligt för kvinnor att fortsätta med sina karriärer och fortfarande föda barn och allt som hör till.

Det värsta som finns är att bli offerstämplad

Att folk i branschen tycker synd om tjejer bara för att det är rått och kaxig attityd, bara för att de är tjejer.

Jag behöver inte tyckas synd om för att jag är tjej och yngst, jag har tillräckligt mycket skinn på näsan för att ryta ifrån.
Men däremot vill jag ha min rätt att kunna leva ett ”normalt” liv, skaffa barn, kunna ”vabba”, hämta barn från dagis och allt sådant som man nu måste göra utan att känna att jag måste ge upp min karriär. Byta jobb, inriktning och hitta på något annat för att vår bransch inte stämmer överens med det vardagliga livet.

Yours truly

Fanny Rönnblom

Gör som Fanny och gå med i Sveriges nya mötesplats för restaurangbranschen.

Anslut dig till Cheffle idag!

Dela

Lämna svar

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng