Dela

Blogg / Gästblogg

Gästblogg: Ett år utomlands

Vilket yrke tänker ni först och när ni hör ordet utomlandsjobb, eller meningen: ”jag åkte utomlands ett år för att jobba och samla erfarenhet ”?

Många av er tänker nog på kockyrket va?

Restaurangbranschen är ju ofta förknippad med jobb i andra länder, under en period eller hela sitt yrkesliv (beroende på vilken typ av person man är).
Detta är något jag personligen aldrig trodde jag skulle göra. Intresset hade helt enkelt aldrig funnits där.

Jag är en väldigt hemmakär person. Jag gillar min lilla lägenhet, i Enskede, som jag köpt för hårt inarbetande pengar, med en liten knuff från min bank. (Som förresten var snälla nog att tro på en tjej i tidiga 20års-åldern var kapabel till att ta ett vettigt lån med ”endast” en anställning inom hotell-och restaurang, för de gjorde inte många andra).
Men helt plötsligt dök det upp ett erbjudande om utomlandsjobb. Dåvarande jobbet kändes lite tråkigt och lite ”been there done that” så var det bara att hoppa på och köra.

Sagt och gjort. Ett år i Macau, Asiens Las Vegas blev det i alla fall.

Hon har fått jobb på lyxkrog i miljardskrapa

Löd rubriken på artikeln som besöksliv skrev om mig när ryktet började spridas och man ville framhäva unga kvinnor i branschen.  Länk till artikeln finns i botten av blogginlägget!

Så hur hamnade jag där?

Min tidigare chef på Operakällaren, Stefano Catennaci, ringde och erbjöd först ett gästspel på en enstjärnig restaurang i Macau. Gästspelet gick bra och helt plötsligt stod jag med ett nytt erbjudande: Ett år på den nybyggda lyxskrapan Studio City med 35 lika nystartade restauranger. Tanken var att jag skulle börja i de asiatiska restaurangerna och sedan börja jobba i en fransk stjärnkrog i byggnaden.

Det lät som en väldigt häftig utmaning, och trots lite nervositet tackade jag ja.

Det första jag bestämde mig för var att få med mig en av mina bättre killkompisar som en ”partner in crime” när jag skulle flytta och jobba i ett annat land, kontinent… Ja, allt det där. Det kändes skönt att få med sig någon man kan lita på.

Hur gick det då?

Väl där nere var det kulturkrock. På alla plan, klimatmässigt, matmässigt, rutinmässigt och vi blev inkastade i ett stort ”miljardprojekt” där man skötte allt helt tvärtom och bak-å-fram till skillnad från hemma i Stockholm, och Sverige. Tiden gick och jag fick efter ett tag precis det jag ville, att få börja jobba i den franska restaurangen med gott rykte. Det var en tvåstjärnig Michelin-krogen med en otroligt begåvad och jordnära köksmästare som var ofta full i skratt.

Mycket intryck och nya härliga människor från hela världen gav mig ett helt (för min erfarenhet) perfekt arbetsår, för att sedan kunna återkomma till Sverige och klättra ytterligare ett steg upp i stegen.

Det var alldeles hemskt ibland, och nervöst. Det var hemlängtan och tidsskillnader, det var ont i hjärtat.  Sömnlösa, gråtfyllda nätter men det var det värt. För fan, vilken erfarenhet man fått. Jag tror själv inte riktigt att jag inser det än, hemkommen sen två månader nu och det börjar smälta nu, men ändå känns det så långt bort och inte som att det gått ett år.

Men det var inte bara massa hemskheter, det var många fina stunder fulla av idéutbyten, kontaktknytande. Upplevelser och positiva kulturkrockar när folk från hela världen möts och alla är där för en sak som alla är passionerade över: Matlagning.

Så, till alla er som funderar eller tvekar på att åka utomlands avslutar jag med att säga;
Jobba utomlands ett tag. Det är så nyttigt både för din karriär/erfarenhet och för din personliga utveckling.

Yours truely
Fanny Rönnblom

Artikeln om mitt jobb i Macau:

http://www.besoksliv.se/artikel/hon-har-fatt-jobb-pa-lyxkrog-i-miljardskrapa-65818

Vill du som Fanny gästblogga om någon erfarenhet eller fråga du vill uppmärksamma?

Hör av dig till info@cheffle.se så berättar vi mer!

Om gästbloggaren:

Fanny är 25 år.  Hon är precis hemkommen från ett år i Macau och har tidigare jobbat på Grand Escalier. Numera är Fanny souschef på restaurang Público i Stockholm. Hon brinner för kockyrket och skriver gärna om händelser , intryck och upplevelser i det vardagliga.

Följ Fanny på instagram
Hitta Fanny på Cheffle

Anslut dig till Cheffle idag!

Dela

Lämna svar

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng