Dela

Blogg

Briljera på arbetsintervjun

14875964_10154636355078104_1047626111_oI bloggserien ‘Såhär gör du’ ger vi dig tips för hur du blir vassare på saker som inte är direkt kopplat till din roll, men viktiga för att hjälpa din karriär framåt. I det här inlägget kollar vi närmare på vad som får dig att skina på arbetsintervjun!

Såhär gör du: Briljera på arbetsintervjun

Efter att ha skickat in ansökningar och letat jobb har du blivit kallad till intervju. Inom restaurangbranschen kan det ofta innebära att du får testjobba för att visa dina färdigheter i köket, kombinerat med en intervju där ni lär känna varandra.

Dina skills i köket tränar du upp själv, så det här inlägget kommer fokusera på hur du kan briljera på intervjun!

Gör din läxa

Det viktigaste för att kunna sticka ut och göra ett gott intryck på en arbetsintervju börjar innan själva intervjun. Du behöver förbereda dig innan.

Det är värt att ta några timmar för att ta reda på information om arbetsplatsen, deras meny och stil, träna på vanliga frågor (se nedan) samt förbereda egna frågor.

Du vill använda intervjun för att undanröja alla tvivel både för arbetsgivaren och för dig själv så att Du + Jobbet = Perfekt Match.

Första intrycket

Man äter med ögonen, brukar det heta och detsamma kan appliceras på arbetsintervju-tillfället. Första intrycket är väldigt viktigt. Det första som arbetsgivaren möts av bestämmer mycket av deras bild av dig.

Några, kanske självklara, men ack så viktiga punkter att följa för att göra ett första bra intryck:

Kom i tid

En självklarhet kan tyckas, men också värt att nämna. Kommer du sent till utsatt tid står du inför en uppförsbacke vad gäller första intrycket. Om du är sen är det dock viktigt att du meddelar detta så snart du vet. Självklarheter, vi vet, men trots det något vissa bommar.

Var hel och ren

Inom vår bransch är hygien väldigt viktigt. Du handskas antingen med råvaror, gäster eller båda. Kan du inte ta hand om din egen hygien är risken att arbetsgivaren tror detsamma om din prestation på jobbet. Det vill du inte ska bli intrycket av dig. Du behöver självklart inte svida om till dina finaste balkläder – men en dusch, rena händer och fräsch andedräkt kan du gott kosta på dig.

Positivt kroppspråk

Små knep som ett leende, visa ett lugn, rak i ryggen, ögonkontakt och aktivt lyssnande gör att du lättare framstår som en positiv person. Du behöver inte förställa dig alltför mycket, arbetsgivaren vill ju lära känna ditt riktiga jag, men positivitet skadar inte.

Träna med en kompis

Om du har möjlighet, träna med en kompis, partner eller annan innan du går på intervjun. Öva in några svar på vanliga frågor (se några av dom nedan), så minskar du risken att famla efter ord under intervjun. Som med det mesta annat ger träning färdighet – så även för arbetsintervjer.

Om du vill kan du ta med ditt eget CV så du har något att referera till, lite som en fusklapp.

Ställ egna frågor

Våga ställ frågor gällande arbetsplatsen och tjänsten. Det ska ju förhoppningsvis bli din arbetsplats för en tid framöver och ju tidigare du upptäcker problem/möjligheter ju bättre. Fundera på vad du vill veta om jobbet och vad som är viktigt för dig på din arbetsplats.

Frågor att förbereda sig för
  • Berätta om några idéer/beslut (t.ex. menyändringar, nya arbetssätt etc) du fattat tidigare som varit framgångsrika?
  • Vad har du för erfarenheter?
  • Vilka är dina styrkor/svagheter?
  • Vilka utmaningar ser du fram emot för den här tjänsten?
  • Berätta om en konflikt du haft på jobbet och hur du hanterat den?
  • Vad vet du om arbetsplatsen (restaurangen/baren/hotellet)?
  • Varför vill du jobba hos oss?
  • Varför borde vi anställa dig?

 

Och till sist, stort lycka till!

Dela

Lämna svar

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng