Dela

Blogg / Okategoriserade

Anställa restaurangpersonal: Vilka lagar ska man tänka på?

lagar för att anställa restaurangpersonal

Vilka lagar gäller när man ska anställa restaurangpersonal?

Att anställa restaurangpersonal är mer lite mer än bara en Cheffle-annons, en intervju och sen är det klart. En sak att förhålla sig till är som ständigt lagen. Men vilka lagar är det som gäller när man ska anställa restaurangpersonal? Låt oss ta en titt:

Lagen om Anställningsskydd

Lagen om anställningsskydd innefattar:

  • Reglering av olika anställningsformer,
  • Vilka skäl för uppsägning som finns
  • Uppsägningstider
  • Turordningsregler
Semesterlagen

Enligt Semesterlagen har alla anställda rätt till 5 veckors semester på ett arbetsår. Semesterlön på minst 12% av befintlig lön tillkommer då.

Arbetsmiljölagen

Det är faktiskt arbetsgivaren som är den med huvudansvar för arbetsmiljön. Kontrollen av arbetsmiljön görs av Arbetsmiljöverket – Se till att inte göra dom sura!

Arbetstidslagen

Inte helt onödvändigt finns det lag om hur många eller hur få timmar vi jobbar. Arbetstidslagen säger att den ordinarie arbetstiden är högst 40 timmar per vecka och anställd. En anställd får inte jobba mer än 50 timmar övertid på en månad (Långpanne-alert!) och inte heller mer än 200 timmar per år. Arbetstidslagen reglerar även raster, pauser och ledighet – Så står någon och drar ut på rökpausen för länge vet du i alla fall vilken lag du kan titta på för stöd.

Lagen om sjuklön

Lagen om sjuklön reglerar rättigheter och skyldigheter för en anställd när det kommer till sjuklön, sjuklönperiod samt sjukanmälan. Kan vara bra att ha koll på så att du kryar på dig på rätt sätt!

Det finns en radda lagar som kan vara aktuella när man ska anställa restaurangpersonal, men här är dom vi kom på som viktigaste. Har du erfarenheter när lagarna fick bekänna färg? Något du tycker saknar? Hojta till i kommentarsfältet nedan!

 

Dela

Lämna svar

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng